TRITEC: ‘Inlegsysteem wordt in de Benelux gekopieerd’

13 oktober 2016 - 2:34 uur

TRITEC: ‘Inlegsysteem wordt in de Benelux gekopieerd’

TRITEC heeft gedetecteerd dat er op de Nederlandse zonnepanelenmarkt leveranciers actief zijn die namaakversies van het al jaren op de markt bekende TRITEC-inlegsysteem laten produceren en in de Benelux verkopen.

(foto: TRITEC)

Het TRI-STAND inlegsysteem van TRITEC, dat volgens het bedrijf vaak door de installateurs wordt aangeduid als ‘het originele’, kan terugblikken op een jarenlange uitrol en tal van doorontwikkelingen. Tot dusver is er bij TRITEC geen nauwkeurige informatie over hoe groot het gebruik is van de gekopieerde inlegsystemen. Het is volgens het bedrijf verder ook onduidelijk of er adequate certificeringen en statische stresstests zijn voor de gekopieerde inlegsystemen.

TRITEC meldt verder dat deskundigen nadrukkelijk waarschuwen om geen risico's te nemen door gekopieerde systemen die in de markt worden aangeboden toe te passen. Bovendien zijn er volgens het bedrijf geen prijsvoordelen te verwachten daar de gekopieerde systemen in significante kleinere aantallen worden geproduceerd dan door TRITEC dat haar inlegsysteem wereldwijd uitlevert.

In extreme gevallen zou het gekopieerde montagesysteem ook onder de naam van de oorspronkelijke systeem fabrikant TRITEC aangeboden en toegepast worden, inclusief de technische documentatie. Als installateurs twijfels hebben over de vraag of het een gekopieerd systeem is, roept TRITEC ze op contact met hun op te nemen.

De woordvoerder van TRITEC bevestigt dat de namaaksystemen zullen worden geanalyseerd om te kunnen bepalen of er sprake is van een schending op de octrooien en patenten van TRITEC.

Het originele TRITEC systeem wordt gedistribueerd door SolarToday, Robri elektrotechnische groothandel en TRITEC. SolarToday houdt voorraad op verschillende vestigingen in Nederland.

Fabrikanten reageren volgens de betrokken partijen over het algemeen bezorgd over het feit dat er een opkomende markt van zogenoemde zelfgemaakte  systemen is die vervolgens vaak geïnstalleerd worden zonder statische berekeningen en configuratie software. Zonder deze berekeningen is het volgens hen niet zeker dat het systeem veilig is.

rekeningen is het niet zeker dat het systeem veilig is.

bron; Solar Magazine


Foto's

  • TRITEC: ‘Inlegsysteem wordt in de Benelux gekopieerd’
Copyright © 2019 SolarToday - Alle rechten voorbehouden
website door 7W Internet Marketing
Contact